Gastblog: Meten of weten?

Zie hier bedrijf A. Bedrijf A is lekker bezig met besparen op het brandstofverbruik van hun wagenpark.

Ze leasen steeds zuinigere auto’s, ze stappen over op elektrisch rijden en de medewerkers doen een cursus zuinig rijden. Dat kan niet anders dan resultaat opleveren. En dat is ook zo, de administratie meldt dat de post ‘brandstofkosten’ met zeker 10% is verminderd ten opzichte van vorig jaar.

Zie hier bedrijf B. Bedrijf B is ook al lekker bezig met besparen op het brandstofverbruik. Dat weten ze heel precies want zij hebben in elke auto een systeem ingebouwd. Ze weten dus precies wie wat verbruikt, hoe men rijdt en waar de berijder nog in kan verbeteren. De medewerkers zijn bewust van hun rijstijl. Er is een competitie uitgezet en de strijd is fel. Ook daar wordt gerust 10% brandstof bespaard.

 

Maar welk bedrijf doet het nou beter? A of B? Is het bedrijf A omdat de medewerkers daar weten hoe ze zuinig moeten rijden? Of bedrijf B omdat de medewerkers weten dat ze zuinig rijden? Moet je meten? Zoals in het geval van bedrijf B. Of moet je weten? Zoals in geval van bedrijf A, waarbij de medewerkers weten hoe ze zuinig moeten rijden? In mijn optiek zien ze allebei iets over het hoofd. Bedrijf A monitort niet goed. Het is heel mooi dat de administratie ziet dat de brandstoffacturen afnemen, maar ze hebben geen idee waardoor dat komt: is het door de kleinere auto’s, de cursus of het elektrisch rijden? Welke uitgave heeft zin en welke niet? Bedrijf B geeft medewerkers onvoldoende handvatten om het goed te blijven doen.

 

Verbeterpunt

Het is heel mooi dat je weet dat je niet zuinig rijdt, maar als niemand je leert hoe je zuiniger moet rijden, dan kan het wel eens een heel frustrerende exercitie worden. Vorig jaar heb ik een systeem van Sycada.Green in mijn auto gehad zoals bedrijf B had gedaan. En eerder heb ik een cursus zuinig rijden gehad. En dus heb ik gemerkt dat het één niet zonder het ander kan. Een verbeterpunt had ik wel: namelijk directe feedback als je in de auto zit. Want je wilt meteen met je neus op de feiten worden gedrukt, niet achteraf. En daar is Sycada.Green mee aan de slag gegaan! Dit heeft geresulteerd in de DriveTag die begin volgend jaar bij Sycada kan worden besteld. Deze geeft realtime feedback op je smartphone, ideaal dus! Je weet nu precies dat het niet goed gaat en je kunt gelijk corrigeren. En als je een training zuinig rijden hebt gedaan, weet je ook meteen hoe je moet corrigeren.

 

En dan is er nog een aspect aan dit onderwerp. Namelijk: schadepreventie. Uit ervaringen bij Sycada.Green is gebleken dat mensen met een A/B score maar liefst 56% minder schade rijden dan mensen met een G/H score! De helft minder schades. Dat scheelt een hoop in de schadelast. Dus de auto staat minder vaak in de garage. En daar was toch al minder te doen, want doordat mensen beter rijden, is de slijtage minder groot, dus het onderhoud minder kostbaar. Kortom: meten en weten, het is beide essentieel. Meet je of weet je?

 

De originele blog van Elske vind je hier. 

 

Over de auteur: Elske van de Fliert is eigenaar van Zero-e en grondlegger van het CO-2 afslankprogramma® voor wagenpark en mobiliteit. 

Zero-e helpt diegenen die het MVO-beleid concreet moeten maken, die een CO2-reductiedoelstelling hebben in te vullen of die een wagenpark onder hun hoede hebben dat verduurzaamd moet worden met groener, met schoner en slimmer rijden. Zero-e stopt niet voordat minimaal 50.000 bedrijven zijn bereikt.

De oplossing voor onbetaalbare autoverzekeringen

Tijd voor een innovatieve aanpak in autoverzekeringen. En, ja het kan echt anders!

Lees verder >

Ontmoet Zero Emissie Manager Roy Klaassen

Om nog meer bedrijven te kunnen helpen in de transitie naar zero emissie, hebben wij sinds november een Zero...

Lees verder >

Bedrijfswagens verduurzamen – hoe dan?

Vervoer is een van de belangrijkste hoekstenen van de Nederlandse samenleving. Echter zorgt onze wegverkeer ook voor een significant...

Lees verder >